Tips
- Niemand zit te wachten op schulden…
- Niemand vindt het leuk om financieel afhankelijk te zijn…
- Niemand wil bij de brievenbus wachten op de volgende aanmaning…
- Niemand wil zijn kind vertellen dat het niet mee kan op schoolreisje omdat er geen geld is…
En toch zijn er veel mensen die schulden hebben. U ook? Dan kunt u een beroep doen op de schuldhulpvrijwilligers van SHV Goes. Wij helpen u graag.
Hieronder willen wij u alvast een aantal tips geven waardoor het mogelijk is om uit dit diepe dal te komen:
Zorg voor overzicht
Maak een overzicht van uw schulden, zodat u precies weet welke instantie (bedrijf of persoon) nog geld van u krijgt. Eng? Ja. Maar heel erg nodig.
Weet wat er in- en uitkomt op uw rekening. Maak elke maand de balans op. Geeft u teveel uit, dan zakt u elke maand dieper in de problemen. Zorg dus dat u precies weet waar u aan toe bent. Een digitaal huishoudboekje kan hierbij helpen.
Bovendien geeft een overzicht informatie over uw (onbewuste) uitgaven. Niet zelden blijken abonnementen onterecht door te lopen of verzekeringen dubbel afgesloten.
Zet uzelf op geld-dieet
Wij mensen geven geld uit aan luxeproducten of luxe activiteiten, zoals roken of drinken. Zelfs als we schulden hebben. We kopen toch ‘die mooie broek’ voor ons kind of gaan een weekend weg met een lastminute ‘omdat het zo goedkoop is en we het echt verdiend hebben’. Niet doen.
Als u echt afscheid wilt nemen van schulden, stop dan direct met uitgaven aan niet-primaire zaken. Klinkt hard. Is hard. Is vooral broodnodig.
Zorg voor een (extra) baan
Wie schulden heeft moet alles op alles zetten om extra inkomsten te genereren. Verkoop waardevolle zaken die u niet of nauwelijks gebruikt, ook al heeft het sentimentele waarde.
Zorg ook voor extra inkomsten. Neem een tweede baan om meer geld te verdienen. Houd voor ogen dat dit tijdelijk is. Accepteer elke baan, ook al is het van een veel lager niveau dan u gewend bent.
Neem telkens afscheid van de duurste lening
Leningen zijn de grootste boosdoener bij schulden. Door de hoge rentes die gerekend worden komen veel mensen niet toe aan afbetalen van hun lening. Zij betalen alleen rente, zodat de schuld blijft staan. Dat is ontzettend jammer van het geld.
Los de duurste lening (met het hoogste rentepercentage) als eerste af. Vervolgens de een-na-duurste, etc.
Vraag anderen om hulp
Schakel vrienden en bekenden in. Speel open kaart en leg uit waarom u bepaalde keuzes maakt. Vraag hen om hulp. Bij voorkeur heel praktisch door u mee te helpen met klussen in/rond het huis of met de opvang van de kinderen. Zo krijgt u tijd om (extra) te werken.
Vraag niet om geld
Het krijgen van een geldbedrag is – hoe aantrekkelijk ook – slechts een tijdelijke oplossing. Als u uw bestedingspatroon niet aanpast, loopt de schuld weer snel op.
Gaat u geld lenen bij familie en vrienden? Leg dan goed vast hoe en wanneer u dit geld terugbetaalt.
Krijgt u toch geld? Spreek dan af dat dit onvoorwaardelijk is. Gekregen betekent ook echt ‘van mij’. Dus u mag beslissen wat u ermee doet. Dit laatste zorgt vaak voor fricties en is daarom niet aan te bevelen.
Lukt het niet alleen? Schakel dan professionele hulp in.
Schulden ontstaan niet spontaan. Er is een reden waarom u schulden heeft. Het kan te maken hebben met een verslaving (drank, roken, eten, shoppen, gamen, etc.). Is dit het geval? Zorg dat u dan ook op dit vlak hulp krijgt.
Maar… het allerbelangrijkste bij schulden:
Wacht niet langer, maar onderneem zo snel mogelijk actie. En dit is meteen het lastigste. Want niemand heeft zin om tijd te steken in iets wat vervelend is, wat confronteert en wat slapeloze nachten veroorzaakt. En toch dit is precies wat u moet doen!
Via de site van het Nibud kunt u berekenen of u wellicht recht heeft op inkomensondersteuning. Klik daarvoor op onderstaande button.
Wij willen u graag helpen om de juiste weg te wijzen. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.
Hieronder treft u een informatiefilmpje aan van het NIBUD over de noodzaak van bewust sparen.